Skip to main content

10те причини зошто ми е мило што живеам во Македонија

Ќе речат многу, како во Македонија што се живее слободно, со одење по гости, седнување на кафе со пријатели, одмарање за викенди и празници, нигде на друго место не се живее.

Па еве ги 10те причини зошто ми е мило што живеам во Македонија:
  1. Никогаш нема да почувствуваме економска криза - научени сме да живееме така
  2. Секоја работа што се појавува во светов, кај нас доаѓа дури откако ќе помине и во Африка - ова е добро затоа што и леталните болести кај нас стигнуваат на крај или вооптшо не стигнуваат
  3. Имаме образовен систем од кој цел свет има корист - секој гледа да побегне во странство откако ќе собере доста знаење
  4. Здравството овозможува завидни услуги во однос на она кое го имаат во Индонезија, Џакарта и Бали
  5. Безбедноста во државата е пример за многу земји од светот. Пример, Бразил, Мексико, Либија...
  6. Бизнисот цвета како кактус - не убаво, туку ретко
  7. Имаме повеќе споменици одошто популација, што говори за богато историско наследство
  8. Развојот на земјоделството кое е основна гранка во земја како нашата е на исто ниво со развојот на земјоделството на сред Менхетен (пак следиме светски тренд - што е добро)
  9. Културата е во голем подем без разлика на целта на инвестиции - дали е од жива или мртва природа
  10. Спортот има значајно место во државата - најпозади, во ќошот зад сè друго
Туку, да си го земев јас пасошот?

Popular posts from this blog

Предновогдишна еуфорија

Не е еуфорија.

Комбинација од спомени од семејна топлина, од убава атмосфера, насмеани луѓе, симпатично украсени излози на продавници, накитени канделабри, дрвја, паркови, улици. Испреплетено со ладниот воздух, веењето на снег, тркалањето снежни топки за снешко, шарите на прозорите наутро. Чајот, столната ламба, книгата, тивката божиќна компилација од музика пуштена да ја надополнува атмосферата во позадина. Трепелтивата светлина од миризливата свеќа, волнените капа, шал и ракавици. Сеќавањето на многуте честитки кои ги праќавме и добивавме, избирањето на истите по тезгите на плоштад. Китење на елката, отплеткувањето на сијаличките и нивната музика, бирањето на нови лампиони и украси во поранешен Смешко на Максим Горки. Санката на полјаната до зграда, пакетчињата под елка, плишаните новогодишни мечиња. Зимскиот распуст, игрите со снег, мавањето со топки снег по автобуси, лижењето мразулци кои висат од покриви и натстрешници.
И денес, бидејќи многу од ова фали, поради обврските кои ги…

Баба ми

Годинава излезе да е онаа преку 2-3 години коа се кречи дома па коа се ротира мебел па коа се прередува сè што ќе се најде дома, нели за да се освежи атмосферата и целиот ентериер.
И фала богу успеав да ги натерам мајка ми и брат ми да попуштат и да почнеме да фрламе некои стари работи кои зафаќаат место, никако не се користат и само пречат.
Трета недела како сме растурени дома и еве денес почна крајот.
Се намести сè кај што треба да биде, се средивме и ние малку и остана сеа само селектирањето на работите шо ќе си одат и тие шо ќе останат.

Недела. Глупа недела. Ден пред работа. Пред 5 ултра напукани денови со обврски.
И ден кога брат ми излага и останувам сам да разгледам шо ќе лета у канта шо ќе остане дома да потсеќа на минатото.

И седнувам така, кутија по кутија, сè што стоело под спалната да прочепкам, да видам.
Налетувам на една кутија со пликоа. Зелени, жолти, бели, црвени. Секакви пликоа.
Отворам во нив, и напикани по неколку честитки, онака на купче по 5-6 за да не стојат на …

Скопје и ноќниот живот

Не знам дали е до мене (не е!) или до градот наш насушен, ама постов ќе го почнам директно со потенцирање на неговата цел - НОЌНИОТ ЖИВОТ У ГРАДОВ Е СРАЊЕ!

Ако тргнете во петок вечер да излезете, без притоа да немате некаде резервација, шансите да најдете место се нула. Скопје е веројатно првиот град во светот каде се резервираат места на шанк. Од кога по ѓаволите шанкот е нешто што се резервира?! Као, ако е празно, застануваш пиеш и си идеш, ако не е само си идеш и тоа е тоа.

Вториот агол од кој можете да го разгледате нашиот ноќен живот е изборот на локали каде може да отидете. Не знам, 10 нека се преку сила. Години уназад се истите локали само шо на година дена менуваат име и лик, две недели има поразлична музика и концепт на забави и после тоа - сè по старо.

- Беше у тоа новото на плоштад? Многу е добро, се вика 'рендомиме'.
- Не беше тоа 'претходнорендомиме'?
- Па да ама се смени газдата и внатре малку ентериерот и сеа е многу кул место.
* исти фаци, иста музика, …