Skip to main content

Трета смена 24/7/365

Сите си имаме доблести и маани, некакви пороци кои на еден или на друг начин влијаат на нас. Пошо не сакам ова да биде пост во кој ќе пишувам зборови кои налик ќе бидат како копани од Вујаклија, ќе си одам директно со поентата.

Ги спомнав погоре пороците кои нè следат постојано. Пред некое време, сам или со помош на некои личности си го открив главниот порок кој последниве два до три месеци ми виси над глава. Се вика трета смена и можете да го најдете секоја вечер на www.twitter.com како #третасмена некаде по 00:00am.

Овој порок најчесто ги зафаќа оние кои од некакви си непознати причини си патат од инсомнија, веруваат дека ноќта е поинтересна од денот, ги зафатила испитната бура по факултетите и тн. Верувале или не, од сите работи шо ги набројав, една не можам да ја одделам како посебна причина поради која навистина твитам во #третасмена.
Замислете ја #третасмена како една кафана. Во неа можете да најдете секакви луѓе и да слушнете секакви муабети. Од дебати на политички основи, музички свет, филмски остварувања, преку изливи на емоции, љубовни пораки и философски мисли, па се до неповрзани твитови колку да се исполни досадната вечер. Како пијачка строго се служи нескафе кое понекогаш може да биде пропратено со нечија понуда за заблажување на присутните со бајадерче, баклавче, на мама тортата, еклери и останати работи кои одлично ви прават лиги во доцните (или посоодветно кажано, раните) часови.
Атмосферата која го опколува локалчево е со некакво си пригушено светло, тивка музика од различни жанрови од сите страни и секако топлина која секој си ја чувствува од сопственто грејно тело кое го има покрај себе. Е освен оние на парно шо се греат па малку си се притресуваат од студ нели.

Пошо кафанава е така малку пообемна, некако не ми е соодветно да земам да ги опишувам гостите кои ми седат на околните маси и кои ги пазам што прават и како прават. Само ќе кажам дека друштвото кое навечер го нудат the insomniacs, workaholics, studyholics (јеј измислив збор) и оние обичните night owls е одличен начин да си го пополнам времето кое ако малку подразмислам би било поубаво од сега да го поминувам во спиење.
Сепак, кога би размислил малку поубаво од тоа поубавото шо ми беше смислено претходно нели, би сфатил дека ни на сон не можат да се замислат некои работи кои навечер во #третасмена сме во можност да ги прочитаме.

Тераме и денес дечки?! :)
Popular posts from this blog

Предновогдишна еуфорија

Не е еуфорија.

Комбинација од спомени од семејна топлина, од убава атмосфера, насмеани луѓе, симпатично украсени излози на продавници, накитени канделабри, дрвја, паркови, улици. Испреплетено со ладниот воздух, веењето на снег, тркалањето снежни топки за снешко, шарите на прозорите наутро. Чајот, столната ламба, книгата, тивката божиќна компилација од музика пуштена да ја надополнува атмосферата во позадина. Трепелтивата светлина од миризливата свеќа, волнените капа, шал и ракавици. Сеќавањето на многуте честитки кои ги праќавме и добивавме, избирањето на истите по тезгите на плоштад. Китење на елката, отплеткувањето на сијаличките и нивната музика, бирањето на нови лампиони и украси во поранешен Смешко на Максим Горки. Санката на полјаната до зграда, пакетчињата под елка, плишаните новогодишни мечиња. Зимскиот распуст, игрите со снег, мавањето со топки снег по автобуси, лижењето мразулци кои висат од покриви и натстрешници.
И денес, бидејќи многу од ова фали, поради обврските кои ги…

Баба ми

Годинава излезе да е онаа преку 2-3 години коа се кречи дома па коа се ротира мебел па коа се прередува сè што ќе се најде дома, нели за да се освежи атмосферата и целиот ентериер.
И фала богу успеав да ги натерам мајка ми и брат ми да попуштат и да почнеме да фрламе некои стари работи кои зафаќаат место, никако не се користат и само пречат.
Трета недела како сме растурени дома и еве денес почна крајот.
Се намести сè кај што треба да биде, се средивме и ние малку и остана сеа само селектирањето на работите шо ќе си одат и тие шо ќе останат.

Недела. Глупа недела. Ден пред работа. Пред 5 ултра напукани денови со обврски.
И ден кога брат ми излага и останувам сам да разгледам шо ќе лета у канта шо ќе остане дома да потсеќа на минатото.

И седнувам така, кутија по кутија, сè што стоело под спалната да прочепкам, да видам.
Налетувам на една кутија со пликоа. Зелени, жолти, бели, црвени. Секакви пликоа.
Отворам во нив, и напикани по неколку честитки, онака на купче по 5-6 за да не стојат на …

Скопје и ноќниот живот

Не знам дали е до мене (не е!) или до градот наш насушен, ама постов ќе го почнам директно со потенцирање на неговата цел - НОЌНИОТ ЖИВОТ У ГРАДОВ Е СРАЊЕ!

Ако тргнете во петок вечер да излезете, без притоа да немате некаде резервација, шансите да најдете место се нула. Скопје е веројатно првиот град во светот каде се резервираат места на шанк. Од кога по ѓаволите шанкот е нешто што се резервира?! Као, ако е празно, застануваш пиеш и си идеш, ако не е само си идеш и тоа е тоа.

Вториот агол од кој можете да го разгледате нашиот ноќен живот е изборот на локали каде може да отидете. Не знам, 10 нека се преку сила. Години уназад се истите локали само шо на година дена менуваат име и лик, две недели има поразлична музика и концепт на забави и после тоа - сè по старо.

- Беше у тоа новото на плоштад? Многу е добро, се вика 'рендомиме'.
- Не беше тоа 'претходнорендомиме'?
- Па да ама се смени газдата и внатре малку ентериерот и сеа е многу кул место.
* исти фаци, иста музика, …