Skip to main content

Лично и персонално...

Е не можам веќе. Си има фразички или зборови кои луѓево околу мене наместо да ги искоренуваат, започнуваат сè почесто и почесто да ги употребуваат. Да не го должам многу муабетов, еве ја листата.

  • Лично и персонално - нели е очигледно дека се два збора со исто значење. Као ја бев на пазар и си купив 2 кила патлиџани и 3 кила домати.
  • Нит ве знам нит ве познавам - АБЕ ШО ЗБОРИШ? Јас си викам може некој да не ме знае ама да ме познава како дишам бре
  • Но меѓутоа - од такт ме вади ова. Шо не стајте и едно АМА измеѓу за да изгледате попаметни затоа што и реченицата автоматски ќе ви биде подолга. Односно нешто вака да би дошло: Ама, но меѓутоа... -.-
  • Прибидејќи - дебилен збор кој нема да направи да изгледа како да имате побогат речник
  • Страмота, стреќа, стреда и секој сличен збор збогатен со едно прекрасно Т на средина - srsly people и ќе се фрцкате со дипломи во раце дека сте завршиле факултет?
  • Ступидно - мислам шо е со зборов?! Не значи дека ако употребите збор од странски јазик некако преиначен за македонски изговор дека автоматски IQ-то или пак и EQ-то ви расте до небо ако не и подалеку. Мислам тоа е едноставно НОН - СЕНС.
  • Прoсто и едноставно - не ни треба мислам да давам некакво посебно објаснување за ова, нели?
Сега за сега, овие неколку фрази/зборови се оние кои ми доаѓаат на памет. Ветувам дека ако во блиска иднина ми текне уште нешто, веднаш ќе го додадам овде. 

Но меѓутоа, иако нит ве знам, нит ве познавам, сакам лично и персонално да ви се заблагодарам на сите што ќе го прочитате ова, прибидејќи просто и едноставно една од работите кои придонесуваат за мојата стреќа е кога луѓето околу мене ја ценат мојата мисла доволно за да ја дочитаат до крај со што можеби некако истата ќе придонесе наоколу да има што помалку вакви ступидни испади.

ПоздраФ.


Popular posts from this blog

Предновогдишна еуфорија

Не е еуфорија.

Комбинација од спомени од семејна топлина, од убава атмосфера, насмеани луѓе, симпатично украсени излози на продавници, накитени канделабри, дрвја, паркови, улици. Испреплетено со ладниот воздух, веењето на снег, тркалањето снежни топки за снешко, шарите на прозорите наутро. Чајот, столната ламба, книгата, тивката божиќна компилација од музика пуштена да ја надополнува атмосферата во позадина. Трепелтивата светлина од миризливата свеќа, волнените капа, шал и ракавици. Сеќавањето на многуте честитки кои ги праќавме и добивавме, избирањето на истите по тезгите на плоштад. Китење на елката, отплеткувањето на сијаличките и нивната музика, бирањето на нови лампиони и украси во поранешен Смешко на Максим Горки. Санката на полјаната до зграда, пакетчињата под елка, плишаните новогодишни мечиња. Зимскиот распуст, игрите со снег, мавањето со топки снег по автобуси, лижењето мразулци кои висат од покриви и натстрешници.
И денес, бидејќи многу од ова фали, поради обврските кои ги…

Култура

Доволно е да излезете до маалската продавница, не мора подалеку да отидете, за да забележите шо народ сме и колку многу ни фали за да можеме да кажеме дека сме современо општество.
Одиш накај маркет и пред да влезеш забележуваш дека рандом чоек број 1 не задржува врата на рандом чоек број 2 натоварен со кеси.
Влагаш у маркет, на сред пат застанала госпоЖа со натапирана фризура, бордно кармин, тегет комплетче и збори на телефон за шо ѝ треба дома расчепатена со газот на едниот крај од патот а со количката на другиот. Те гледа дека пробуваш да поминеш, и не, не се трга. Ќе и се измести колкот најверојатно.
Стигаш на каса и ооооп рандом чоек број 3 те потепува за да застане пред тебе пошо нели он има само цигари да земе а и се брза, пошо ти си најслободниот чоек на цел свет и времето секогаш е во твоја корист.
Дополнително на каса, ако не ѝ се погодил денот на касиерката ти го џитка кусурот низ цел маркет па ти иди собирај ги 50те денари што ти ги вратила во форма денарче и две денарчиња…

Скопје и ноќниот живот

Не знам дали е до мене (не е!) или до градот наш насушен, ама постов ќе го почнам директно со потенцирање на неговата цел - НОЌНИОТ ЖИВОТ У ГРАДОВ Е СРАЊЕ!

Ако тргнете во петок вечер да излезете, без притоа да немате некаде резервација, шансите да најдете место се нула. Скопје е веројатно првиот град во светот каде се резервираат места на шанк. Од кога по ѓаволите шанкот е нешто што се резервира?! Као, ако е празно, застануваш пиеш и си идеш, ако не е само си идеш и тоа е тоа.

Вториот агол од кој можете да го разгледате нашиот ноќен живот е изборот на локали каде може да отидете. Не знам, 10 нека се преку сила. Години уназад се истите локали само шо на година дена менуваат име и лик, две недели има поразлична музика и концепт на забави и после тоа - сè по старо.

- Беше у тоа новото на плоштад? Многу е добро, се вика 'рендомиме'.
- Не беше тоа 'претходнорендомиме'?
- Па да ама се смени газдата и внатре малку ентериерот и сеа е многу кул место.
* исти фаци, иста музика, …