Skip to main content

Допир


Топлина на срцето, чувар на душата. Едно нешто кое воздигнува. Нè исполнува со надеж, нè исполнува со среќа, нè исполнува со мисла за подобро утре.
Допир, чист и невин како солза, која штотуку се пролеала од лицето на еден млaд човек. Допир, нежен како свила, која штотуку е исткајана. Допир, мирис на море кое нè зашеметува и ни овозможува слобода на мислите, исполнување на душата и продлабочување на мудроста. Допир како сончев зрак, кој нè гали по лицето рано наутро кога ги отвараме очите, спремни да се соочиме со новиот ден, полека напуштајќи го светот на сонот. Допир кој ја претставува љубовта на две срца, заслепени едно од друго, заталкани во мистичниот свет на љубовта каде сè е така розово. 
Но од друга страна, допир, кој го носи со себе сивилото на градскиот смог, бучавата на секојдневниот живот, подемите и падовите кои како силен пожар ја горат и онака веќе пресушената полјана на животот. Допир кој успева да те врати во суровата реалност, притоа отсекувајќи ги крилјата за да ја скрати слободата на душата, која како див звер заробена во кафез бара начин да летне и да биде слободна...
 Допир кој нè потсетува дека е време да се разбудиме и допир кој ни дава на знаење дека има и следна вечер кога повторно, полека ќе потонеме длабоко во закрилата на љубовта, топлината на сонот и убавината на мистичноста...

Popular posts from this blog

Предновогдишна еуфорија

Не е еуфорија.

Комбинација од спомени од семејна топлина, од убава атмосфера, насмеани луѓе, симпатично украсени излози на продавници, накитени канделабри, дрвја, паркови, улици. Испреплетено со ладниот воздух, веењето на снег, тркалањето снежни топки за снешко, шарите на прозорите наутро. Чајот, столната ламба, книгата, тивката божиќна компилација од музика пуштена да ја надополнува атмосферата во позадина. Трепелтивата светлина од миризливата свеќа, волнените капа, шал и ракавици. Сеќавањето на многуте честитки кои ги праќавме и добивавме, избирањето на истите по тезгите на плоштад. Китење на елката, отплеткувањето на сијаличките и нивната музика, бирањето на нови лампиони и украси во поранешен Смешко на Максим Горки. Санката на полјаната до зграда, пакетчињата под елка, плишаните новогодишни мечиња. Зимскиот распуст, игрите со снег, мавањето со топки снег по автобуси, лижењето мразулци кои висат од покриви и натстрешници.
И денес, бидејќи многу од ова фали, поради обврските кои ги…

Калиопи speaks English

Не се сметам себе за човек кој совршено зборува и разбира англиски, затоа што моето познавање е на ниво кое се стекнува по 8 години школско учење (на моја среќа со прекрасни професорки и основно и средно) и на гледање филмови и серии првично со англиски превод, а потоа сведени само на разбирање од слушање.
Ќе се провлечат и 3-4 книги прочитани на англиски и интензивно слушање на странска музика (ова последново може да е и помалку од небитен фактор, но ете, вреди да се спомне).
Реално мислам дека никогаш не сум ни имал потреба од посветување курс по англиски, а тоа си се докажува и со нивото на знаење кое го имам и е исто со оние кои завршиле и по 8 степени, пак ќе повторам благодарение на упорноста на професорките како во основно така и во средно.
Знам дека ја немаат сите таа среќа да имаат одлични професори, но имаат сите можност да посетат курс на кој ќе научат ако ништо друго бар употреба на двете најпрости времиња во англискиот, present simple и present continuous tense.
Ќе разбер…

Скопје и ноќниот живот

Не знам дали е до мене (не е!) или до градот наш насушен, ама постов ќе го почнам директно со потенцирање на неговата цел - НОЌНИОТ ЖИВОТ У ГРАДОВ Е СРАЊЕ!

Ако тргнете во петок вечер да излезете, без притоа да немате некаде резервација, шансите да најдете место се нула. Скопје е веројатно првиот град во светот каде се резервираат места на шанк. Од кога по ѓаволите шанкот е нешто што се резервира?! Као, ако е празно, застануваш пиеш и си идеш, ако не е само си идеш и тоа е тоа.

Вториот агол од кој можете да го разгледате нашиот ноќен живот е изборот на локали каде може да отидете. Не знам, 10 нека се преку сила. Години уназад се истите локали само шо на година дена менуваат име и лик, две недели има поразлична музика и концепт на забави и после тоа - сè по старо.

- Беше у тоа новото на плоштад? Многу е добро, се вика 'рендомиме'.
- Не беше тоа 'претходнорендомиме'?
- Па да ама се смени газдата и внатре малку ентериерот и сеа е многу кул место.
* исти фаци, иста музика, …