Skip to main content

Третосменска исповед

Седнувам на тераса, да ме подува малце ветер на времево. Убаво денес, освежи дождот. Кратко, ама вредеше. Ко ја и ти на пример.
И така седам, глеам нагоре барам ѕвезди. Викаат ако ги глеаш, смируваат, пошо ти даваат до знаење дека таму некаде има огромна ширина во која можеш слободно да се изгубиш и да не мислиш на ништо.
И нема ниту една. Облациве натежнале, скриле сè шо може да дае било каква слобода. Задува пак ветер, малку посилно овој пат. И пак ете надеж дека горе дува посилно па дека се тргнале облаците. Кревам пак глава, пак темно сивило. Единствена светлина доаѓа од мониторов која многу јасно им дава до знаење на комарциве каде точно сум лоциран.
И иде некоја рандом чил музика у позадина. Ме тера да се опуштам иако сериозно тешко и’ иде тоа. Ама се мачи, се труди, не се откажува. Исто како јас од нас двајца. Разликата е шо музикава не знае дека ко ќе снема батерија, се губи и она. Од друга страна јас сум потполно свесен дека крајот иде ама нели, пак глаата у ѕид пошо иначе нема да е интересно.
И дур ме јадат крвопијциве, дур пробувам да мислам шо помалце на тебе, дур музикава се напиња да ми обезбеди прибежиште фрлам уште еден поглед нагоре и конечно гледам неколку ѕвезди и расчистено небо.
И ми се губат мислите а со тоа и ние и замислата за нас двајца. Кога тргнав поглед и се вратив на компјутеров сè што беше останато беа убавите спомени од она што го поминавме. Исто ко слабата свежина шо ја остај денешниов дожд.
Кратка, ама вредна. Исто како јас и ти.
Фала

Popular posts from this blog

Предновогдишна еуфорија

Не е еуфорија.

Комбинација од спомени од семејна топлина, од убава атмосфера, насмеани луѓе, симпатично украсени излози на продавници, накитени канделабри, дрвја, паркови, улици. Испреплетено со ладниот воздух, веењето на снег, тркалањето снежни топки за снешко, шарите на прозорите наутро. Чајот, столната ламба, книгата, тивката божиќна компилација од музика пуштена да ја надополнува атмосферата во позадина. Трепелтивата светлина од миризливата свеќа, волнените капа, шал и ракавици. Сеќавањето на многуте честитки кои ги праќавме и добивавме, избирањето на истите по тезгите на плоштад. Китење на елката, отплеткувањето на сијаличките и нивната музика, бирањето на нови лампиони и украси во поранешен Смешко на Максим Горки. Санката на полјаната до зграда, пакетчињата под елка, плишаните новогодишни мечиња. Зимскиот распуст, игрите со снег, мавањето со топки снег по автобуси, лижењето мразулци кои висат од покриви и натстрешници.
И денес, бидејќи многу од ова фали, поради обврските кои ги…

Баба ми

Годинава излезе да е онаа преку 2-3 години коа се кречи дома па коа се ротира мебел па коа се прередува сè што ќе се најде дома, нели за да се освежи атмосферата и целиот ентериер.
И фала богу успеав да ги натерам мајка ми и брат ми да попуштат и да почнеме да фрламе некои стари работи кои зафаќаат место, никако не се користат и само пречат.
Трета недела како сме растурени дома и еве денес почна крајот.
Се намести сè кај што треба да биде, се средивме и ние малку и остана сеа само селектирањето на работите шо ќе си одат и тие шо ќе останат.

Недела. Глупа недела. Ден пред работа. Пред 5 ултра напукани денови со обврски.
И ден кога брат ми излага и останувам сам да разгледам шо ќе лета у канта шо ќе остане дома да потсеќа на минатото.

И седнувам така, кутија по кутија, сè што стоело под спалната да прочепкам, да видам.
Налетувам на една кутија со пликоа. Зелени, жолти, бели, црвени. Секакви пликоа.
Отворам во нив, и напикани по неколку честитки, онака на купче по 5-6 за да не стојат на …

Скопје и ноќниот живот

Не знам дали е до мене (не е!) или до градот наш насушен, ама постов ќе го почнам директно со потенцирање на неговата цел - НОЌНИОТ ЖИВОТ У ГРАДОВ Е СРАЊЕ!

Ако тргнете во петок вечер да излезете, без притоа да немате некаде резервација, шансите да најдете место се нула. Скопје е веројатно првиот град во светот каде се резервираат места на шанк. Од кога по ѓаволите шанкот е нешто што се резервира?! Као, ако е празно, застануваш пиеш и си идеш, ако не е само си идеш и тоа е тоа.

Вториот агол од кој можете да го разгледате нашиот ноќен живот е изборот на локали каде може да отидете. Не знам, 10 нека се преку сила. Години уназад се истите локали само шо на година дена менуваат име и лик, две недели има поразлична музика и концепт на забави и после тоа - сè по старо.

- Беше у тоа новото на плоштад? Многу е добро, се вика 'рендомиме'.
- Не беше тоа 'претходнорендомиме'?
- Па да ама се смени газдата и внатре малку ентериерот и сеа е многу кул место.
* исти фаци, иста музика, …