Skip to main content

Недела, пролет, јас и ти

Недела. Грд ден. Атмосферата на денот и помислата дека утре започнуваат обврските едноставно те убиваат. И ќе седиш дома над книга, ќе чмаеш, ќе гледаш бесцелно по навидум совршено склопените реченици исполнети со факти и сознанија дур не ти мавне спојот на неколкуте жички во глава дека сакаш одмор.
Ќе земеш телефонот, ќе се јавиш онаму каде што ти чука срцето и ќе отидете да шетате во парк, доцна попладне, за да можете да уживате во чистиот воздух, зеленилото, златно - жолтите бои на сонцето кое се затскрива зад дрвјата и полека исчезнува од небото и во тишината нарушена само од неколкумината кои исто како вас двајца шетаат наоколу, птиците кои подлетуваат барајќи храна и жабите кои крекајќи го најавуваат крајот на денот. А целата глетка надополнета со скорешен Саем на цвеќиња и тазе уредени цветни аранжмани кои даваат дополнително чувство на топлина.
Во тие мигови си најсреќен. Грижите се сведени на минимум а уживањето и задоволството го достигнуваат најголемиот пик. Еден Магнум од бело чоколадо ќе ти ја надополни среќата и ќе ги заблажи моментите со насмевки, искрени чувства, длабоки погледи и воздишки од задоволства. Ќе си направите и едно убаво планче за пикник кога ќе осуши убаво тревата од влажното време и ќе го зачините планот со идејата за скара на малите масички кои се скоро поставени и имаат триножни столчиња околу нив.
Ќе си тргнете накај дома за да се врати секој на своите обврски и одма ќе посакаш да го вратиш времето назад и да ги поминеш уште еднаш истите моменти. Но, ти текнува дека пролетта тукушто пристигна и дека цела една сезона на вакви прекрасни денови е започната. Па си се насмевнуваш сам дур замислено гледаш во телефонот и сфаќаш дека ако има некој кој ќе направи да заборавиш кој ден е и каков треба да е (по некои непишани, општоприфатени правила), недела и не е така грд и неподнослив ден.


Popular posts from this blog

Предновогдишна еуфорија

Не е еуфорија.

Комбинација од спомени од семејна топлина, од убава атмосфера, насмеани луѓе, симпатично украсени излози на продавници, накитени канделабри, дрвја, паркови, улици. Испреплетено со ладниот воздух, веењето на снег, тркалањето снежни топки за снешко, шарите на прозорите наутро. Чајот, столната ламба, книгата, тивката божиќна компилација од музика пуштена да ја надополнува атмосферата во позадина. Трепелтивата светлина од миризливата свеќа, волнените капа, шал и ракавици. Сеќавањето на многуте честитки кои ги праќавме и добивавме, избирањето на истите по тезгите на плоштад. Китење на елката, отплеткувањето на сијаличките и нивната музика, бирањето на нови лампиони и украси во поранешен Смешко на Максим Горки. Санката на полјаната до зграда, пакетчињата под елка, плишаните новогодишни мечиња. Зимскиот распуст, игрите со снег, мавањето со топки снег по автобуси, лижењето мразулци кои висат од покриви и натстрешници.
И денес, бидејќи многу од ова фали, поради обврските кои ги…

Баба ми

Годинава излезе да е онаа преку 2-3 години коа се кречи дома па коа се ротира мебел па коа се прередува сè што ќе се најде дома, нели за да се освежи атмосферата и целиот ентериер.
И фала богу успеав да ги натерам мајка ми и брат ми да попуштат и да почнеме да фрламе некои стари работи кои зафаќаат место, никако не се користат и само пречат.
Трета недела како сме растурени дома и еве денес почна крајот.
Се намести сè кај што треба да биде, се средивме и ние малку и остана сеа само селектирањето на работите шо ќе си одат и тие шо ќе останат.

Недела. Глупа недела. Ден пред работа. Пред 5 ултра напукани денови со обврски.
И ден кога брат ми излага и останувам сам да разгледам шо ќе лета у канта шо ќе остане дома да потсеќа на минатото.

И седнувам така, кутија по кутија, сè што стоело под спалната да прочепкам, да видам.
Налетувам на една кутија со пликоа. Зелени, жолти, бели, црвени. Секакви пликоа.
Отворам во нив, и напикани по неколку честитки, онака на купче по 5-6 за да не стојат на …

Скопје и ноќниот живот

Не знам дали е до мене (не е!) или до градот наш насушен, ама постов ќе го почнам директно со потенцирање на неговата цел - НОЌНИОТ ЖИВОТ У ГРАДОВ Е СРАЊЕ!

Ако тргнете во петок вечер да излезете, без притоа да немате некаде резервација, шансите да најдете место се нула. Скопје е веројатно првиот град во светот каде се резервираат места на шанк. Од кога по ѓаволите шанкот е нешто што се резервира?! Као, ако е празно, застануваш пиеш и си идеш, ако не е само си идеш и тоа е тоа.

Вториот агол од кој можете да го разгледате нашиот ноќен живот е изборот на локали каде може да отидете. Не знам, 10 нека се преку сила. Години уназад се истите локали само шо на година дена менуваат име и лик, две недели има поразлична музика и концепт на забави и после тоа - сè по старо.

- Беше у тоа новото на плоштад? Многу е добро, се вика 'рендомиме'.
- Не беше тоа 'претходнорендомиме'?
- Па да ама се смени газдата и внатре малку ентериерот и сеа е многу кул место.
* исти фаци, иста музика, …