Skip to main content

Традицијата и празниците

Неколку години по ред како читам заебанции на тема празников. Не само овој, туку сите празници на кои луѓето се собираат по дома и учевствуваат во некаков 'ритуал'.

Суеверија, паганство, глупости и смешки се само дел од работите кои ги читам од сè повеќе луѓе. Смешни сме биле. Глупаво било да објаснуваш на странци зошто палиме оган и играме ора и се веселиме. Смешно било да објаснуваш на странец шо е Водици и како не работиме тој ден за да се фрлаат луѓе у вода по крст и така натаму. Долга е листата и на други празници и заебанции кои во текот на целата година ги пишуваат луѓе де од што немаат шо да праат, де од шо сакаат да бидат смешни, интересни, поблиски до западната цивилизација и што ти уште не.

Да се разбереме мили мои. Ако прва и основна причина зошто не славите некој празник ви е пошо сте атеисти, со вас муабетот застанува тука. Атеист едноставно не верува. Нема зошто како атеисти да се исмејувате со туѓите избори во однос на религијата/традицијата.

Другиве, шо сте у фазон дека тоа е сè пагански обичај, дека е смешно и глупаво, имам само да ви кажам дека морате малку повеќе да се посветите на тоа да си ја запознаете историјата на народот. Да видите шо значење има секој од ритуалите, секоја паганска навика. Не давајте толку отпор на тоа шо сте македонци, имате многу да запознаете и со тоа да засакате голем дел од сè она шо сега ви изгледа смешно и бесмислено. 

За крај, сакам едно да ви е јасно. Без разлика шо сте и со какви убедувања живеете, празнициве гледајте ги како момент кога се собирате со набјлиските, со оние кои ги сакате и со оние кои ви значат сè. Трчајќи по оној привиден убав живот кој го има на запад, губиме од навиката да поминуваме време со оние кои се тука во секој момент за нас. Со оние кои дале сè што имале за вие да сте денес тоа што сте. Искористете ги празнициве за да ја осетите топлината на семејството, на пријателите и на партнерите. Не мора да практикувате одења во црква, пеење погачи, печници, вина, палење свеќи и сè што е дел од секој празник. Ама воздржете се од бедни исмејувања. Наместо тоа, седнете на маса со најблиските, макар и еден човек да е тоа. Споделете малку љубов, малку насмевки колку и да се краткотрајни и само за тој момент. Значат и ве греат. 
Не заборавајте да бидете човечни. Немојте да мислите дека е смешно да бидете блиски и да посветувате време за да одржите хармонија. 

Еве ви една споредба со Кина. Земјата е главна економска сила во светот, сè зависи од неа, а нема народ на планетава што повеќе си ја цени традицијата. Одат двете работи заедно. Немојте да мислите дека во современиот свет нема место за негување на она што е останато од нашите предци. 

Имајте убави и весели празници и носете насмевки на лицето и љуов во срцата.

За многу години.

Popular posts from this blog

Предновогдишна еуфорија

Не е еуфорија.

Комбинација од спомени од семејна топлина, од убава атмосфера, насмеани луѓе, симпатично украсени излози на продавници, накитени канделабри, дрвја, паркови, улици. Испреплетено со ладниот воздух, веењето на снег, тркалањето снежни топки за снешко, шарите на прозорите наутро. Чајот, столната ламба, книгата, тивката божиќна компилација од музика пуштена да ја надополнува атмосферата во позадина. Трепелтивата светлина од миризливата свеќа, волнените капа, шал и ракавици. Сеќавањето на многуте честитки кои ги праќавме и добивавме, избирањето на истите по тезгите на плоштад. Китење на елката, отплеткувањето на сијаличките и нивната музика, бирањето на нови лампиони и украси во поранешен Смешко на Максим Горки. Санката на полјаната до зграда, пакетчињата под елка, плишаните новогодишни мечиња. Зимскиот распуст, игрите со снег, мавањето со топки снег по автобуси, лижењето мразулци кои висат од покриви и натстрешници.
И денес, бидејќи многу од ова фали, поради обврските кои ги…

Баба ми

Годинава излезе да е онаа преку 2-3 години коа се кречи дома па коа се ротира мебел па коа се прередува сè што ќе се најде дома, нели за да се освежи атмосферата и целиот ентериер.
И фала богу успеав да ги натерам мајка ми и брат ми да попуштат и да почнеме да фрламе некои стари работи кои зафаќаат место, никако не се користат и само пречат.
Трета недела како сме растурени дома и еве денес почна крајот.
Се намести сè кај што треба да биде, се средивме и ние малку и остана сеа само селектирањето на работите шо ќе си одат и тие шо ќе останат.

Недела. Глупа недела. Ден пред работа. Пред 5 ултра напукани денови со обврски.
И ден кога брат ми излага и останувам сам да разгледам шо ќе лета у канта шо ќе остане дома да потсеќа на минатото.

И седнувам така, кутија по кутија, сè што стоело под спалната да прочепкам, да видам.
Налетувам на една кутија со пликоа. Зелени, жолти, бели, црвени. Секакви пликоа.
Отворам во нив, и напикани по неколку честитки, онака на купче по 5-6 за да не стојат на …

Скопје и ноќниот живот

Не знам дали е до мене (не е!) или до градот наш насушен, ама постов ќе го почнам директно со потенцирање на неговата цел - НОЌНИОТ ЖИВОТ У ГРАДОВ Е СРАЊЕ!

Ако тргнете во петок вечер да излезете, без притоа да немате некаде резервација, шансите да најдете место се нула. Скопје е веројатно првиот град во светот каде се резервираат места на шанк. Од кога по ѓаволите шанкот е нешто што се резервира?! Као, ако е празно, застануваш пиеш и си идеш, ако не е само си идеш и тоа е тоа.

Вториот агол од кој можете да го разгледате нашиот ноќен живот е изборот на локали каде може да отидете. Не знам, 10 нека се преку сила. Години уназад се истите локали само шо на година дена менуваат име и лик, две недели има поразлична музика и концепт на забави и после тоа - сè по старо.

- Беше у тоа новото на плоштад? Многу е добро, се вика 'рендомиме'.
- Не беше тоа 'претходнорендомиме'?
- Па да ама се смени газдата и внатре малку ентериерот и сеа е многу кул место.
* исти фаци, иста музика, …